Baby Blue Pointer Wavy Tail

Saturday, July 30, 2011

Bengkel Test 2 eXpoconvo '11...


3 hari yang lalu aku and executive2 yang lain akan menghadiri bengkel test 2 tuk eXpoconvo yang akan berlangsung kira2 sebulan lebih je lagi...aku and UNIT SAJIAN yang lain pun diberikan tugas-tugas yang selayaknya macam tugas yang sebenar-benarnya dalam eXpoconvo tu nanti...perbezaannya cuma adalah ngan VVIP or STUDENT...hurm...yang tu pun susah nak kawal...syesly, aku tak tahu la macamane kalau waktu eXpoconvo t pula...sebab...yang TEST ni pun aku dah ada dapat penyakit dah...adooiiyaaaii.


maybe DEMAM, SELSEMA, and BATUK tu pun satu permulaan kot...huhuh...terima je la kan...tengoklah pulak eXpoconvo t...insyaALLAH xde pape yang akan jadi lebih teruk dari tu...na'uzubillahiminzalik...amin.amin...

Tuesday, July 26, 2011

be young than the age...

heheh...tiadaku sangka, muka matured pun still lagi dianggap dak tahun '93...
kelakor rase...kalo muka aku macam azi ke, naz ke, tika ke...
xpe lg...muka dorang memang cam budak2...aku ape ade...

ni sume gara-gara eXpoconvo '11 la ni...
maybe aku dianggap dak dip
sebab aku memang x pernah aktif ngan aktiviti UMP ni...(dak pendiam memang gini)...
huahahaha..pendiam ke?

*okay, xtw nak cakap ape dah...hahaha.xde topik tuk hari ni...haha


dak giler korea...

opss...ni sambungan entri aku tadi...korang sume mesti tau kan yang aku memang gile korea...nyanyi korea, citer korea, borak korea, tido korea, makan korea, bahasa korea. sume korea la...(tapi,pesanan yer...jangan lupe asal usul plop...igt kalo dah melayu tu, memang melayu la juga...)
tapi aku still sayang MALAYSIA


gile-gile aku ngan korea tak ada la sampai nak lupakan tanah air sendiri & kemerdekaan  kita kan...sebenarnya budaya kita indah, and maybe lebih indah dari dorang...*so renung-renungkanlah yer kawan-kawan...walaupun aku tahu yang baca blog aku pun, x ada lah gile korea cam aku..(hehehe)

so, ni la sebab2 nye aku giler korea...

1. aku start gile korea sejak masuk matriks dulu...before matriks tu aku layan Autumn in My Heart and Princess Hours je (Goong)...
2. first citer mase matriks, Sweet Spy...DENNIS OH tu...hehe...and my favourite actress tuh...
3. sebab aku kuat berangan cam citer korea...sebab tu lekat 24/7
4. sebab aku suka dengar bahasa dorang...
5. aku suka tengok tulisan HANGUL dorang...menarik & nampak comel...
6. sebab dorang punye guys yang berlakon tu, mmg gentlemen...(berlakon je la...realitinye kiter x tahu...)*ni la puncanye, habit berangan tu makin kuat dalam otak...adoi...
7. secara jujurnya la...aku ngaku la sesetengah actor dorang memang hensem kan.kan.kan...mulut leh tipu...akal & hati leh ke? :P
8. oppsss...lg satu reason...lupe plop...OST dalam drama2 dorang...superb la...gile lagu2 korea sebab OST tu la...

FYI, aku lagi suka solo artist sebenarnya...


Girl/Women-Solo: Lee Ji Eun (IU), Bae Da Hae, Baek Ji Young...Kalau SOLO artist, memang banyak la yang aku minat...
IU...comey...
Boy/Men-Solo: Kim Tae Woo (G.O.D), Yoon Sang Hyun, Alex (SHIN HWA), Kim Hyun Joong(SS501), Kim Hyung Joon (SS501), Cho KyuHyun (SUJU), Yesung (SUJU), YoungSaeng (SS501)...ni pun kalo senaraikan ni...memang tak muat 3 column blog page nih...
kim hyun joong
kim tae woo

Favourite Boy-Band: Double S 501..(SS501)...ni la boyband yang sampai skrg still wujud lg...*sape ntah cakap yang dorang dah break...dorang wat solo masing2 je la...tak lupe jugak kepada 2AM, 2PM yang sentiasa memberi inspirasi kepada kerja penulisan aku...

Favorite Girl-Band: Girl's Generation (SNSD), 2NE1

Favourite  Actor: Kang JiHwan, Yoon SangHyun, HyunBin, Lee MinHo, Ji Chang Wook

Favourite Actress: Yoon EunHye, Nam SangMi, Park MinYoung Park SiYeon, Lee DaHae

Favourite MC: konfem2 la the TOPBEST MC in Korea kan...Yoo JaeSuk...
Favorite Gag Artist: Yoo JaeSuk gak, Lee HyoRi...


tu je la yer tuk hari ni...
note: puas remind balik sume artis korea tgh2 malam buta ni...(aku gile korea, bukan sebab rupa dorang je, BAKAT lagi penting...) nak bukti, sebab aku lagi suka dengar lagu dari tengok muka dorang...hahaha

p/s: kelanjutan sume citer sal korea nih...sambung len kali punye entri



it's the time...to say really goodbye...

dah berapa hari dah tak update blog, aku tak tau nak tulih ape kat blog aku ni...tak ade idea lepas kes ritu...sampai tajuk entri pun lebih kurang same je ngan yang lepas...

rutin aku setiap hari macam xde life je start dari 21hb JULAI ritu...ntah ape yang aku pk ntah la...tapi start balik ada life, bile pk sal eXpoconvo...berguna gak aku masuk mende tu...

nasihat aku pada yang nak bercinta,

"SAYANGILAH PADA MEREKA YANG MENYAYANGI ANDA, DAN JANGAN MENGHARAP PADA YANG TIDAK MENGHARGAI ANDA..."

so, kalo x akibatnya cam aku la...pembaziran waktu menanti pada yang xkn kembali...huahahaha..(cam dia hak milik aku je..) oppss gurau jek, ilg tension sikit...

note: mood tengah mencari idea ttg LIFE plop...asyik dok pk sal orang len, skrg nak cite sal minat aku plop...

korang tau kan aku minat ape, and diehard fan ape...

p/s: teruskanlah membaca entri aku yang tak seberapa ni...

Monday, July 18, 2011

KIMIA INDUSTRI...kimia hidupku

Hari ni ada junior skola aku tanya aku sal kimia industri...so, sekarang aku nak cerita sikit sal kimia industri ni...walopun aku tak ada la expert sangat kan...aku pun bukannya top or best student ke...aku ni student biasa-biasa je...pointer pun x ada la tinggi mane (*mmg rendah pun)

first of all, kene banyak membaca la kalo dah duduk dalam applied science ni kan...kalo bab kimia industri lak, dia meliputi bab INORGANIC CHEM, ORGANIC CHEM, and PHYSICAL CHEM...sume context of chemical korang kene faham...and then apa yang korang pernah belajar kat matrix, and skola dulu...baik simpan leklok dalam kepala...sbb sume tu basic tuk korang lepas segala cabaran kat dlm bidang ni pulak...aku tak tahu la camne kat U lain...tp kt UMP, enjoy je...tp blaja jangan tinggal plak...hehehe...sbb kene ingat igt la yang kalo dah masuk KIMIA INDUSTRI ni, kene la tanamkan sifat and jiwa "KIMIA HIDUPKU"...kene banyak soal dalam kepala sendiri tw...

bukan setakat belajar je ingat KIMIA...makan, minum, tido, main, lepak, membaca, borak and apa lagi ek....sume kene igt KIMIA...kalo ada peluang nak aplikasi try je...especially banyak aplikasi mase makan and borak la...sbb makanan tu kan mmg asas kimia...

note: to liza, good luck la na...congratez anyways...awk akan berjaya kat sane...igt, kene rajin je...

t, akak akan update entry lain kat labels KIMIA HIDUPKU ni ngan sume yang akak belajar...

Sunday, July 17, 2011

Dari KK1 ke KK4...parah & penat

okay...malam dah nak bertukar jadi pagi semula dah...aku plak still tak dapat tido...maybe sebab aku dah tido banyak siang tadi kot...aku tak dapat idea plak nak tulih ape...so, aku tulih la pengalaman aku and kawan2 aku yang terpaksa berpindah randah ke penempatan sementara kitorang kat KK4 ni...

Sabar je la...dah berapa hari dah dok pikir sal pindah ni...akhirnya hari yang ditunggu-tunggu dah tiba...sbenarnya kitorang mengambil masa selama 3 hari gak la nak mengemas sume barang2 kitorg tu...adoi...kalo tahu kene angkut sume barang tuh, xdenye aku bawak sume barang tu ke hostel KK1...

setelah menghadap bilik yang bersepah ngan beg2 and barang masing2...kitorg stuck pulak ngan problem camne nk angkut barang tu...hahaha...sampai tak boleh tido dwatnye...mengalahkan esoknya nak masuk exam plak...

mase tuh mula terpikir, nape la masuk eXpo ni...hahaha..tp dah nk abih dah pun....tinggal 2 minggu je lg...redha je la kan...ada gak yang terpikir, nape la aku pilih KK1 sebagai bilik aku sem depan...tp tak boleh nk watpe la ngan keraguan tu sume...dah lepas dah kan...terpaksalah terima je...

mula-mula naik kereta ke KK4...selamat ada Chinese Girl tu baik hati nk tumpangkan kitorg...Alhamdulillah...syukur sangat2...pastu kene la jalan kaki ke KK1 balik utk uruskan barang2 yang seterusnya...*jalan kaki sebab chinese tu dah abih angkat barang dia...lepas uruskan barang2 & sumbatkan 'mereka' ke dalam bas kami check out dari bilik kesayangan  kami tu...wah, sedehnye kene pindah...

lepas tuh, kitorg pun naik la bas...maka, sampai la ke KK4...dan check in utk bilik yang bakal diinap selama 2 minggu tu...first time masuk bilik, fulamak...macam duk kat asrama sekolah dulu je...*sesungguhnye asrama dulu lagi best dari bilik sekarang...walaupun ramai tapi tersusun rapi tempatnya...dan kemudahan tu diberikan secara adil dan saksama*...

sampai je bilik...kitorg mulakan dengan rutin harian...tp rutin nak berkarok tu xdpt la nk dilakukan...sebab, cam malu je nk nyanyi tgh org ramai...kalo kat bilik sendiri, melalak la sekuat mane pun kan...
rutin paling first aku buat...mestila TIDO sbb letih kan...*padahal sbb TIDO tu mmg feveret aku sebenarnya...heeeee....kay la...aku nak try tido dah nih....esok ada rutin yang lagi best punye...

THANKS kpd yg sudi membaca ENTRY yang AKU ngarutkan ni yer...

Saturday, July 16, 2011

Terima Kasih...

terima kasih hari ini kerana telah membantu...
aku melakukan ini demi bahgianya dia...
demi ketenteraman hati aku sendiri...
aku yang harus pergi untuk kebahgiaan dia...
Terima Kasih segalanya...

Cis...tibe2 aku bermadah2 kan...hahaha...sebenarnya aku tengah berapi lagi ni...
ceh, dy ingat aku heran sangat ke kat dia...(walaupun mmg aku heran pun,hati aku ni yang heran)
mmg semalam aku xleh lupa la...

syesly, lepas aku tahu kau pikir camtu, terus aku rase nyesal sebab tunggu kau bertahun-tahun...sedangkan sebagai kawan pun, macam hampeh je...

Okay, mulai skrg, syesly aku dah bertekad untuk betul2 buang kau dalam hidup aku...
FYI, ada bende yang aku leh maafkan, n ada bende yang aku tak boleh maafkan...even, aku tahu punca segalanya tu, asalnye dari hati aku...

Aku dah tanak sakitkan orang yang berhak, sedangkan orang yang aku syyg pun x lyn aku...
baik aku try syyg orang yg suke aku, n care sal dy....
dari aku sambung balik, perasaan apa yang dah calarkan kenangan aku dulu...

Rasa nyesal aku semakin membuak2, betul.betul.ni...
rase nyesal nape aku suka ko...n nape aku leh suka ko sorang je & xleh terima orang lain...
nape aku gtw ko yg aku suke ko...penyesalan yang paling besar sekali...kenapa ko pernah wujud dalam hidup aku & kenangan2 aku pastu xleh ilang...

kalo la aku leh clorox abih2san, aku punye otak ni kan senang hidup...
dah la dah ko mati dalam kenangan aku...
hahahah..."gile jahat kan"

adooooooyaiiii....sakit nye la hati aku...makin berapi plak bile pk sal dy ni...

okay, ayat terakhir aku untuk hari ni...

AWAK,AWAK, AWAK....leh BLLLLLAAAAAAAAAAAAA.....

Thanks & Terima Kasih...

Thanks sebab mengingatkan bahwa kau bukanlah terpenting dalam hidup aku...

Thursday, July 14, 2011

There's a reason why I'm listening 2AM...

Seulong, Changmin, Jokwon, Jinwoon...

I'll listen to "Like a Fool" when I think of the past...
How, I'm crazy about you when I fallen in love with you...

I'll listen to "Can't Let You Go Even if I Die"...
when I think I can't ever send you off.

I'll listen to "A Friend's Confession"...
when I  miss all my friend.

I'll listen to "Can't I Love You"...
when I'm confused in love with you.

I'll listen "What Do I Do"...
when I can't accept others besides you.


note: Their voice AWESOME...especially Changmin <3<3<3...

Is THIS really GOODBYE???

Before this, I loved someone and until now, it still someone...

I'm trying hard...Aku ingatkan senang sangat nak lupakan seseorang bila kita jatuh cinta, lagi-lagi jatuh cinta pandangan pertama je...Aku nak lupakan dia mengambil masa 5 tahun gak la...tu pun, ingat-ingat lupa camtu....tapi sejak beberapa minggu yang lepas...sejak birthday dy, aku teringat balik kat dia...dalam keadaan aku yang memang stress and teringat plak zaman-zaman sekolah dulu...memang agak sedih la...T.T. Kawan kot...sejak 5 tahun yang lalu la, skrg x contact dh...sebab dy dah ada GF dulu...tp aku tak tahu la sekarang...tak kesah la dengan siapapun,  hope dia happy je...

[p/s tuk dy]: awk, sorry tw, sbb orang still lagi cam dulu...

Where did you go? It's you who just passed me by and then left?
Are you OK?Though, I'm not OK without you by my side...
Hoping you'll come back in my daily life, as the times started once I've waited for you...
Should I let you go now???Should I forget you now???
Should I stop waiting for you?
My days were so beautiful when I'm knowing you.
The tears I shed when I need you.
The beating of heart when I think of you.
I think I went crazy...crazy thinking and caring all about you...
Should I turn back???Should I say GOODBYE...???



Inspiration: Song by M to M (This is really Goodbye) 안녕정말안녕

I really can't say the 3rd one...

Monday, July 11, 2011

Amphipathic lipids-Phospholipids


Amphipathic lipids= molecules that are mostly lipid-like (hydrophobic) in structure, but at one end have a region that is polar or ionic (hydrophilic).
Hydrophilic region= usually referred to as the head group,
Lipid portion=known as the tails.
1. 'Head' of a phospholipid is hydrophilic, while the hydrophobic 'tails'  are repelled by water and are forced to aggregate. 
-Hydrophilic=attracted to water.  
-Hydrophobic= repelled by water.
2.The hydrophilic head contains the negatively charged phosphate group and may contain other polar groups.
3.The hydrophobic tail usually consists of long fatty acid hydrcarbon chains
-When placed in water, phospholipids form a variety of structures depending on the specific properties of the phospholipid.
-These specific properties allow phospholipids to play an important role in the phospholipid bilayer.
4. in biological systems, the phospholipids often occurs with other molecules in a bilayer such as a cell membrane.
-lipid bilayers occurs when hydrophobic tails line up against one another, forming a membrane with hydrophilic heads on both sides facing the water.
Cuteki cute