Baby Blue Pointer Wavy Tail

Thursday, October 27, 2011

check out HIPO jom..^^

Tekanan darah rendah atau hipotensi...*ehmm???...kalo dulu aku suka selidik masalah migrain, tumor, kidneys problem...and sekarang kita selidik pula pasal darah...tekan darah rendah atau hipotensi ini, yang aku dimaklumkan la, lagi susah nak diubati kalo nak dibandingkan penyakit hipertensi(darah tinggi), hipertensi tu mesti dah common sangat dah dengar...*tp xselidik lagi...tp hipo ni, xdelah boleh bawak kepada penyakit kronik...

Dalam hipo ni biasanya, umat manusia akan ambil perhatian bila dah ada tanda-tanda yang kurang selesa pada badan diorang, *kalo aku lambat lagi kot nak detect, kalo kene paksa pergi baru lah g check*...tanda-tanda yang biasanya berlaku kepada si Hipo nih adalah...1. pitam. 2.pening and seterusnya pengsan...

Disebabkan penyakit hipo ni, x menunjukkan banyak tanda-tanda...so pesakit yang ngidap hipo, memang takkan sedar yang dia ada hipo...kadang-kadang, dorang hidup normal cam orang biasa je...aku dimaklumkan jugak yang hipo ni kalo dy happy, aktif, and dalam keadaan cemas...jadi hiper darah tu la nanti...hehehe...*owh, cam gtu...baru taw....kalo camtu senang jugak la nak ubatnye...*apa yg susah...

Dari segi pemakanan jugak kena lah ambil beratkan...dalam pemilihan makanan spt daging, durian, atau menambah sedikit garam sangatlah dialu-alukan...sebaliknya, si hipo kene elak dari pengambilan makanan spt bwg putih, daun bwg, kangkung, labu siam, timun, lobak, dan makanan yang boleh menurun hipertensi...*aik, nape sume sayur feveret aku takleh makan ni....kangkung, oh kangkung...kamu la pembuka selera...*

wahai si Hipo sekalian...(tujukan kepada roommate tersayang juga...*natasha amira shukri)

kene jauhi punca-punca hipo di bwh ni yer...
1. dehydration : sila lah minum air yang banyak
2. jangan terlalu lama di bawah sinaran matahari @ suhu yang panas...(selalu kena, mmg naya lah kalo dah terbakar bawah matahari...)

ada tips untuk orang-orang yang ada hipo ni...*hope dapat amalkan la...sbb kalo nak pantang makan tu kan susah sikit, sbb mmg dah kuat makan...

1. bangun dari duduk atau berbaring secara perlahan....
2. jangan berdiri terlalu lama...
3. jangan terlalu lama di bawah cahaya matahari yang terik...
4. diet rendah karbohidrat...(camne tuh, dah la kuat makan)
5. banyak minum air putih
6.tambahkan sedikit pengambilan garam...
7. yang paling malas sekali aku nak buat adalah...aktiviti senaman...secara teratur pulak tuh...






No comments:

Cuteki cute